Zdrowie i witalność każdego dnia opiera się przede wszystkim na zdrowym odżywianiu oraz aktywności fizycznej. Wartościowe posiłki i dostarczanie wraz z nimi niezbędnych witamin i minerałów wpływają na nasze samopoczucie, wygląd, jak również zdrowe kości. Jakich witamin powinniśmy dostarczyć organizmowi, aby wspierać układ stawowo-kostny?
Witaminy i minerały na zdrowe kości
Kości są określane przez lekarzy jako jeden z najbardziej zapracowanych tkanek w organizmie ludzkim. Aby cieszyć się ich zdrowiem i kondycją warto zadbać o odpowiednie dostarczanie ich niezbędnych składników, w tym przede wszystkim witamin i minerałów. Komponując swój jadłospis, warto skupić się na produktach, które zawierają:
- Witamina D – Zadaniem witaminy jest w szczególności zadbanie o prawidłowe wchłanianie się wapnia do kości. Dzieje się tak, poprzez pobudzenie do wzrostu komórek kościotwórczych. Niedobór witaminy D może skutkować słabszymi i kruchymi kośćmi oraz trudniejszej ich regeneracji. Pierwiastek występuje w organizmie jako witamina D2 i D3. Chociaż witaminę D3 możemy dostarczyć do organizmu przez oddziaływanie na skórę słońca, witaminę D2 konieczne jest dostarczenie wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją w produktach, takich jak tłuste ryby, jaja, jak i dojrzewające sery.
- Witamina K – Prawidłowe utrzymanie poziomu witaminy zmniejsza ryzyko złamań oraz rozwoju schorzeń w tym osteoporozy i osteopenii. Przyjmowana z witaminą D, znacząco wzmacnia jej działanie. Znajdziemy ją w zielonych warzywach, takich jak brokuły, szpinak, jak i żółtkach jaj i fermentowanych produktach mlecznych.
- Wapń – Odpowiedzialny za zdrowe kości i zęby, posiada także właściwości wpływające na prawidłową krzepliwość krwi oraz sprawność mięśni.
- Magnez – Istotny składnik kości, wpływający w szczególności na ich gęstość mineralną, poprzez branie udziału w przyswajaniu wapnia. Odpowiedzialny jest również za wchłanianie energii do mięśni. Magnez znajdziemy m.in. w kaszach, orzechach lub fasoli.
- Fosfor – Podstawowy składnik kości i zębów, odgrywa kluczową rolę w przewodnictwie bodźców nerwowych. Bogate w fosfor produkty to w szczególności ryby wędzone, jaja, ciemne pieczywo.